Tips voor het duurzame kantoor

Een groot deel van de dag wordt op kantoor doorgebracht. Stiekem verbruiken kantoren meer energie dan je verwacht, met een paar kleine veranderingen is het goed mogelijk om energie te gaan besparen. Het besparen van energie is natuurlijk niet alleen beter voor de zakelijke portemonnee maar ook voor het milieu. Natuurlijk weet u dat u gloeilampen kunt vervangen met spaarlampen of led lampen en daarmee op jaarbasis aardig wat energie bespaart. Naast het besparen van energie is het ook mogelijk om met duurzame materialen en milieuvriendelijke kantoorartikelen te werken. Een gemiddeld kantoor wordt met een paar klein aanpassingen een echt duurzaam en milieuvriendelijk kantoor.

Duurzame kantoorartikelen

Het duurzame kantoor begint bij het gebruik van de juiste kantoorartikelen. Gebruik zoveel mogelijk gerecycled papier of papier voorzien van het FSC keurmerk. Wanneer je FSC gekeurd papier gebruikt weet je zeker dat het hout waarvan het papier is gemaakt op duurzame wijze is gekapt en bewerkt. In de meeste gevallen wordt een deel van het geld verdient met de verkoop van FSC gekeurde kantoorartikelen ingezet om het gekapte bos opnieuw aan te planten.

Duurzame kantoorinrichting met duurzaam kantoormeubilair

Natuurlijk mag een duurzame inrichting bij een duurzaam kantoor niet ontbreken. Start met het kiezen van duurzaam kantoormeubilair. Duurzaam kantoormeubilair zoals bureau’s en kasten zijn eenvoudig te herkennen aan het milieukeur. Kantoormeubelen voorzien van het milieukeur zijn volledig duurzaam geproduceerd en zijn in tegenstelling tot ander kantoormeubilair niet voorzien van een verf- of coating laag die het milieu aantast. Wanneer je van houten kantoormeubilair houd kun je voor kantoormeubilair van bamboe kiezen. Bamboe is een snelgroeiend houtsoort en is hierdoor een uitstekend alternatief voor tropisch hardhout. Wanneer je niet van bamboe houd en op zoek gaat naar kantoormeubilair van andere houtsoorten let er dan op dat dit meubilair van het FSC keurmerk is voorzien.

Groene kantoorplanten voor een beter leefmilieu

Groene kantoorplanten zorgen voor een beter leefmilieu binnen het kantoor. Kantoorplanten zorgen voor een snelle verdamping van het water waardoor de luchtvochtigheid gereguleerd wordt. Naast het reguleren van de luchtvochtigheid zorgen kantoorplanten ook voor een goede akoestiek binnen het kantoor en filteren ze schadelijke stoffen uit de lucht. Uit onderzoek is gebleken dat kantoorplanten ook een positief effect op de productiviteit van het personeel hebben. Met de aanwezigheid van kantoorplanten is het personeel gezonder, productiever en heeft minder snel last van stress.

Milieuvriendelijk schoonmaken

Waar wordt gewerkt wordt ook vuil gemaakt. Zorg ervoor dat het afval gescheiden wordt ingezameld. Wanneer je het papier, plastik en GFT afval gescheiden inzamelt ben je al een eind op weg. Indien kantoormeubelen of computers zijn afgeschreven loont het de moeite deze voorwerpen bij de lokale kringloopwinkel aan te bieden. Het is zonde afgeschreven kantoormeubelen en computers vroegtijdig weg te gooien terwijl je deze nog makkelijk een tweede leven kan geven. Een kantoor moet natuurlijk ook regelmatig schoongemaakt worden. Let er op dat er geen chemische schoonmaakmiddelen gebruikt worden bij het schoonmaakwerk. Tegenwoordig zijn er voldoende milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen verkrijgbaar en er zijn zelfs milieuvriendelijke schoonmaakbedrijven die een kantoor op volledig milieuvriendelijke wijze reinigen.

Eerlijke koffie, thee en een verantwoorde EKO lunch

Koffie en thee zijn uit de kantoren van deze tijd niet meer weg te denken. Het lijkt wel of koffie en thee de brandstof van het kantoorpersoneel zijn. Bij een duurzaam kantoor hoort natuurlijk ook verantwoorde koffie en thee. Een bekende producent van duurzame koffie en thee is Max Havelaar. Max Havelaar zorgt ervoor dat de koffie en thee boeren een eerlijke prijs voor hun waar krijgen. Naast de koffie en thee is het ook aan te raden om duurzaam te lunchen. Wanneer er bij het inkopen van de lunch op de aanwezigheid van het EKO keurmerk wordt gelet kun je als organisatie je personeel in de middag een verantwoorde maaltijd bieden.

Als ondernemer bent u wellicht niet uitsluitend geïnteresseerd in een duurzame omgeving met duurzame producten, maar ook de kosten spelen een belangrijke rol. Op de energierekening kan bijvoorbeeld met groene energie tot wel 500 euro per jaar worden bespaard. Vergelijk Goedkoopste helpt bij het vinden van de goedkoopste energieleverancier.