Bio ethanol, biologische brandstof voor uw auto?
Bio ethanol is een biobrandstof dat ontstaat door suikers te laten gisten. Doordat bio ethanol afkomstig is uit duurzame bronnen wordt bio ethanol als een bruikbaar alternatief voor benzine gezien. Een auto stoot minder CO2 uit wanneer deze op bio ethanol rijd dan waneer de auto op benzine rijd. Bio ethanol is echter niet per definitie milieuvriendelijker dan benzine. Het is dan wel zo dat een auto op bio ethanol minder CO2 uitstoot dan een auto op benzine. Voor de productie van bio ethanol is namelijk energie nodig en tijdens het productieproces van bio ethanol komt er ook CO2 vrij. Uit onderzoek blijkt dat bio ethanol geproduceerd van koolzaad en mais evenveel energie tijdens de productie en het transport kost dan het oplevert. Bio ethanol geproduceerd van suikerriet kost veel minder energie en is hiermee een stuk milieuvriendelijker.
De productie van bio ethanol
Bio ethanol wordt geproduceerd op basis van biologische grondstoffen (mais, koolzaad en suikerriet), de productie is een volledig biologisch proces. Het productieproces van bio ethanol neemt in totaal bijna drie dagen in beslag en vind plaats onder een temperatuur tussen 250 en 300 graden Celsius. Het cellulose van de plantent word met zuren afgebroken tot suikers. Vervolgens wordt een zuurstofarme omgeving gecreëerd waarbinnen het gistproces op gang wordt gebracht. Tijdens het gistproces zorgt het enzym invertase dat de suikers worden afgebroken tot glucose en fructose. Door het enzym zymase worden de glucose en fructose omgezet naar bio ethanol en CO2. De bio ethanol bevat in dit stadium nog een flinke hoeveelheid water. Doordat alchohol (ethanol) een lager kookpunt heeft dan water wordt de waterige bio ethanol verwarmt tot een temperatuur tussen het kookpunt van de ethanol en het water. Op deze manier wordt de ethanol van het water gescheiden.
Bio ethanol als benzine supplement
Op dit moment wordt bio ethanol vooral gebruikt als toevoeging aan benzine, hierdoor neemt het benzine verbruik af. Het mengsel van bio ethanol wordt Ex genoemd, een afgeleide van het percentage bio ethanol dat in het mengsel zit. Zo is E10 in de meeste Europese landen gewoon bij de benzinepomp te verkrijgen. Het mengsel bio ethanol/benzine is tot E15 in de meeste reguliere auto’s te gebruiken. Wanneer het percentage bio ethanol hoger is kan dit alleen in een hierop aangepaste auto worden gebruikt. Tegenwoordig zijn er al auto’s waarmee je op E85 kunt rijden. In Nederland zie je nog niet veel auto’s op E85 rijden, meestal omdat Nederland slechts een viertal pompstations heeft waar je E85 kan tanken. Bovendien geld de regel hoe hoger het percentage bio ethanol des te hoger het verbruik per kilometer.
Pas op met bio ethanol tanken
Niet iedere auto is geschikt om op het ‘E mengsel’ te rijden. In de zomer van 2010 adviseerde de ANWB Nederlandse vakantiegangers nog voorzichtig te zijn met het tanken van E10. Er is namelijk een mogelijkheid dat de bio ethanol in de E10 brandstof rubber en kunststof afdichtingen, keerringen en pakkingen kan aantasten. In Duitsland is Euro95 benzine nog steeds verkrijgbaar naast E10, de verkrijgbaarheid van Euro95 is in Frankrijk een stuk minder, hier wordt de combinatie Euro95 en bio ethanol aangeboden onder de naam SP95-E10. Wanneer u met vakantie de grens over gaat is het goed om vooraf te controleren of uw auto op E10 kan rijden.