Duurzaam verder met zonnepanelen
In ons buurland Duitsland zijn zonnepanelen al immens populair. Er is daar een nieuw record gevestigd in de productie van zonne-energie. Voor bijna 40% van de totale vraag naar energie hebben zonnepanelen elektriciteit opgewekt (bron: Trouw). In Nederland begint de vraag naar zonne-energiesystemen de laatste jaar pas echt te groeien.
Een zonne-energiesysteem kan uw gehele huishouden voorzien van energie. Zonnepanelen zetten zonlicht om via een omvormer in bruikbare elektriciteit. U bent zo 1) milieuvriendelijk bezig en 2) u bespaart enorm op uw energierekening. Een mythe is dat zonnepanelen alleen energie op kunnen wekken als de zon te zien is. Dit is onjuist, want zonnepanelen hebben zonlicht nodig en daarvoor hoeft de zon niet zichtbaar te zijn.
Met de heffing op Chinese zonnepanelen vraagt u zich wellicht af of zonnepanelen financieel de moeite waard zijn. Door de vele voordelen van zonnepanelen kiezen steeds meer mensen voor een dergelijk systeem. De heffing zal een beperkte impact hebben op de prijs van zonnepanelen; een paneel zal nog steeds betaalbaar zijn. Er zullen echter wel vele installateurs failliet gaan door de importheffing. Voor u zijn er veel opties om de panelen te financieren. Zo kunt u, indien u niet beschikt over een koophuis, ervoor kiezen om elders de panelen te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld op een lokale sportzaal. Vraag bij uw gemeente na welke mogelijkheden er zijn.
Subsidie
Ook de subsidie zorgt ervoor dat zonnepanelen steeds aantrekkelijker wordt. Net als in 2012 is er in 2013 ook subsidie beschikbaar. In totaal zijn er vanaf de regeling op 2 juli 2012 tot en met 13 juli 2013 zo’n 72.275 aanvragen binnengekomen. Er is nog € 6.788.229,- subsidiebudget beschikbaar (stand van zaken : 12 juli 2013). U kunt tot wel 15% (max. 650,- euro) van de aanschafwaarde plus de installatie subsidie aanvragen. Een voorwaarde is dat het zonne-systeem minimaal 600 Watt en maximaal 3500 Watt op jaarbasis moet leveren.
U weet waarschijnlijk nog te weinig van zonnepanelen om een set te kopen. Indien u zich nog in de orientatie fase bevindt doet u er verstandig aan om offertes aan te vragen. U kunt dan op basis van prijs en kwaliteit beoordelen welke panelen de beste zijn. Bovendien krijgt u een goed beeld van de installateur. Een offerte bestaat namelijk uit tientallen pagina’s met informatie. Er wordt uitgebreid ingegaan om de prijsopgave maar ook op allerlei andere zaken zoals de kwaliteit van de omvormer etc. Meer over zonnepanelen vindt u op offerteadviseur.nl