Duurzame tuin aanleggen
De tuin is vaak een ondergeschoven kindje in de rij van aanpassingen om op een duurzame, verantwoorde en milieuvriendelijke manier te leven. Het is echter niet moeilijk om een duurzame tuin aan te leggen echter is de output minder goed zichtbaar dan bij energie besparende maatregelen binnenshuis, hierbij is namelijk duidelijk zichtbaar dat je energieverbruik afneemt en het te betalen bedrag op de energiefactuur lager wordt.
Wat is een duurzame tuin?
Een duurzame tuin aanleggen houdt in dat de tuin wordt aangelegd met duurzame, milieuvriendelijke en slijtvaste materialen. Door het gebruik van duurzame materialen bij het aanleggen van een tuin gebruik je materialen die op een duurzame manier zijn geproduceerd en lang mee gaan waardoor het milieu minder schade wordt toegebracht. Daarnaast betekent het aanleggen van een duurzame tuin ook gebruik maken van lokale plantensoorten waardoor energie voor het transporteren van de planten wordt uitgespaard. De planten moeten zich wel thuis voelen in uw tuin. Besteed bij het aanleggen van de duurzame tuin ook aandacht aan dieren zoals vogels. Vogels schuilen in bepaalde boomsoorten en eten de bessen van speciale planten. Wanneer u deze handvaten gebruikt dan bent u een eind op weg bij het aanleggen van een duurzame tuin.
Duurzame materialen in de tuin
Wanneer u een duurzame tuin wilt aanleggen gebruik dan zoveel mogelijk duurzame materialen. Goede voorbeelden van duurzame tuinmaterialen zijn hagen als beschutting en het gebruik van tweedehands stoeptegels voor uw terras. Door een haag als schutting te gebruiken spaart u het gebruik van hout uit, mocht u een houten schutting in uw tuin toch echt mooier vinden wees er dan zeker van dat u uitsluitend houtsoorten gebruikt die voorzien zijn van het FSC keurmerk. Door gebruikte stoeptegels een tweede leven te geven en als terras te gebruiken. Hierdoor bespaart u niet alleen geld maar ook energie voor de productie van nieuwe tegels.
Duurzame beplanting van de tuin
Het is bij het beplanten van een duurzame tuin van groot belang rekening te houden met de ligging van de tuin. De ligging van de tuin heeft invloed op het klimaat in en de bodem van de tuin. Zorg ervoor dat de planten die u in de tuin verwerkt bij het klimaat en de bodem van uw duurzame tuin passen. Wanneer u de planten afstemt op het klimaat en de grond van uw tuin blijven de planten langer gezond en krijgen ze minder snel last van bacteriƫn, schimmels en andere ongedierte. Uiteindelijk voorkomt u hiermee ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Mocht er onverhoopt toch iets mis zijn met de beplanting van de duurzame tuin gebruik dan alleen biologische bestrijdingsmiddelen.