De meest duurzame verlichting

In sommige winkels zijn de ouderwetse gloeilampen nog te koop. Wanneer deze gloeilampen zijn uitverkocht zijn er alleen nog maar spaarlampen en led lampen verkrijgbaar. Welke lamp zorgt voor de meest duurzame verlichting, is dit een gelopen race voor de led lamp of blijkt de spaarlamp toch de meest duurzame verlichting te zijn?

Energieverbruik spaarlampen

Spaarlampen zijn een stuk duurder in de aanschaf dan een gloeilamp. De prijs van een spaarlamp is afhankelijk van het feit of de spaarlamp dimbaar is. Een niet dimbare spaarlamp kost u ongeveer 4 euro, de prijs voor een dimbare spaarlamp kan oplopen tot 15 euro. De gemiddelde spaarlamp heeft een levensduur van ongeveer 8 jaar. Vergelijk het energieverbruik van een spaarlamp met het energieverbruik van een gloeilamp en kom tot de conclusie dat een spaarlamp tot 80 procent minder energie verbruikt.

Led lampen, prijzig maar een lange levensduur

Momenteel ligt de aanschafprijs van een led lamp nog een stuk hoger dan de aanschafprijs van een gloeilamp. Een niet dimbare led lamp is te koop vanaf 16 euro, de aanschafprijs van een dimbare led lamp kan oplopen tot 26 euro. U denkt natuurlijk waar is die tijd gebleven dat verlichting nog betaalbaar was? U moet zich wel beseffen dat ledverlichting een levensduur van 15 tot 25 jaar is. Een goede led lamp gaat dus minimaal twee keer zo lang mee als een spaarlamp. Daarnaast verbruikt een led lamp nog eens 90 procent minder energie dan een gloeilamp.

Led verlichting is duurzaam

Led verlichting is momenteel de meest duurzame vorm van verlichting. De meest zuinige led lampen verbruiken tot 90 procent minder energie dan een gloeilamp met een gelijke lichtopbrengst. Naast dat led lampen minder energie verbruiken hebben led lampen ook een langere levensduur. Een goede led lamp kan tot 50.000 brand-uren meegaan. In dit geval is de levensduur van de led lamp vijftig keer langer dan de levensduur van een ouderwetse gloeilamp. Voldoende reden om de overstap te maken van gloei- of spaarlampen naar duurzame led verlichting. LED lampen kopen kan je tegenwoordig in vrijwel elke winkel, zo ook in de dichtstbijzijnde bouwmarkt.

Lichtproductie van led lampen vergelijken met spaarlampen

Veel consumenten zijn op basis van een besparing in het energieverbruik nog niet overtuigd om op led verlichting over te stappen. Men heeft het idee dat led lampen op basis van lichtopbrengst en kleur onder doen voor spaar- of gloeilampen, dit is zeker niet het geval. Lichtsterkte wordt gemeten in candela waarbij geldt hoe feller de lamp, hoe meer candela. De lichtproductie van een lamp wordt gemeten in het aantal lumen dat lamp geeft wanneer deze stroom heeft. Een gloeilamp kan per Watt tussen de 12 en 35 lumen licht produceren en een led lamp produceert ongeveer 25 lumen per Watt. Wanneer je een ouderwetse gloeilamp van 2 Watt wilt vervangen met een led lamp van 2 Watt besef dan dat de led lamp 50 lumen produceert wat minder is dan de gloeilamp. Om een verschil in lichtsterkte te voorkomen is het belangrijk om het aantal lumen van een led lamp te vergelijken met het aantal lumen van de oude gloeilamp.

Heb je de smaak van het besparen te pakken en wil je nog meer besparen? Ga dan op zoek naar de goedkoopste energiemaatschappij