Kurk en bamboe als duurzame wanddecoratie

Wanneer de wanden van een woonhuis afgewerkt worden grijpt men vaak al snel naar de verf of het behang. In de meeste gevallen wordt hierbij niet gelet op de milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van de verf en het behang terwijl deze ook in duurzame varianten beschikbaar zijn. Veel minder mensen maken gebruik van duurzame materialen als kurk en bamboe voor het afwerken van de wanden. Dit terwijl deze materialen niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk zijn maar ook voor een geheel eigentijdse en moderne uitstraling van je woning zorgen.

Duurzame wanddecoratie is niet oubollig

De afwerking van de wanden in een huis heeft een grote invloed op de sfeer en ruimtelijkheid die het huis uitstraalt. Omdat veel mensen denken dat duurzame wanddecoratie voor een oubollige uitstraling van het huis zorgt wordt er nog te vaak gebruik gemaakt van milieubelastende materialen. Tegenwoordig is er een ruime keuze aan duurzame wanddecoratie op basis van verschillende materialen met uiteenlopende uitstralingen. Ook voor jouw interieursmaak is er duurzame wanddecoratie. Dat duurzame wanddecoratie voor een oubollige uitstraling zorgt behoort definitief tot het verleden, duurzame wanddecoratie is juist modern.

Wanneer is wanddecoratie duurzaam?

Om te kunnen bepalen of wanddecoratie wel of niet duurzaam is zal je, je verder moeten verdiepen in het productieproces, milieubelasting, levensduur, mogelijkheid tot recyclen en de aanwezigheid van keurmerken die de duurzaamheid van de wanddecoratie bevestigen. Kan je de onderstaande vragen positief beantwoorden, dan is er in de meeste gevallen sprake van duurzame wanddecoratie.

  • Is de decoratie gemaakt van duurzame grondstoffen?
  • Verloopt het productieproces van de decoratie op duurzame en milieuvriendelijke wijze?
  • Hoelang is de technische levensduur van de wanddecoratie?
  • Is het mogelijk om de afgeschreven wanddecoratie te recyclen?
  • Is de wanddecoratie voorzien van keurmerken die de duurzaamheid van de wandecoratie bevestigen?

Kurk als wanddecoratie

In veel gevallen wordt er bij het afwerken van wanden direct gedacht aan verf of behang. Zowel verf als behang zijn tegenwoordig in duurzame varianten verkrijgbaar. Met duurzame verf en behang kan je wanden uiteenlopende uitstralingen geven. Een volkomen natuurlijk alternatief voor verf en behang is kurk, een materiaal dat nog niet veel gebruikt wordt als wanddecoratie maar zeker niet onderschat mag worden. Naast het feit dat kurk een natuurlijk materiaal is het ook een duurzame vorm van wandbekleding. Kurk heeft namelijk een stevige structuur en beschikt over een slijtvaste toplaag daarnaast heeft kurk ook een geluidsisolerende werking. Deze eigenschappen maken kurk als wanddecoratie geschikt voor uiteenlopende ruimtes binnen je huis, van keuken, woonkamer tot kinderkamer.

Wanddecoratie van bamboe

Naast kurk denk je ook niet snel om bamboe als wanddecoratie te gebruiken. Bamboe is echter uiterst robuust en duurzaam waardoor het uitstekend als wanddecoratie geschikt is. Bamboe wanddecoratie is in de vorm van panelen te verkrijgen. De Bamboe wandpanelen hebben een uitermate moderne uitstraling en zijn verkrijgbaar met verschillende driedimensionale motieven. De bamboe panelen zijn niet alleen geschikt voor wanden maar ook voor plafonds. Momenteel zijn de bamboe panelen alleen in het wit verkrijgbaar, de panelen zijn echter met duurzame verf te beschilderen waardoor de bamboe wandpanelen in iedere kleur toe te passen zijn. De bamboe wandpanelen worden gemaakt uit bamboe pulp afkomstig van duurzame bamboe plantages.