Eerlijke banken & duurzame spaarproducten

Als eindelijk aan het einde van de maand eens geld over houd denk je er goed aan te doen het geld op een spaarrekening te zetten. Waarschijnlijk weet je dat de bank met het geld van je spaarrekening investeringen doet om onder andere de rente op je spaarrekening te kunnen betalen. Heb je er wel eens bij stilgestaan wat voor investeringen dit kunnen zijn?

Hoe duurzaam is jouw bank?

Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV Mondiaal en de Dierenbescherming zijn gezamenlijk het initiatief de ‘Eerlijke Bankwijzer’ gestart. Met de ‘Eerlijke Bankwijzer’ is het mogelijk om banken te vergelijken op maatschappelijke thema’s waaronder de twee aan duurzaamheid gerelateerde thema’s klimaat en natuur. Uit de vergelijking komen de ASN Bank en de Triodos Bank als meest duurzame banken naar voren, deze twee banken scoren trouwens ook het beste op overige maatschappelijke thema’s als mensenrechten, dierenwelzijn en transparantie. Wanneer duurzaamheid een belangrijk onderwerp voor je is doe je er dus goed aan je spaargeld onder te brengen bij de ASN Bank of de Triodos Bank. Niet alleen de banken kunnen op de mate van duurzaamheid afgerekend worden maar ook de producten die de banken aanbieden.

Groene spaarproducten & belastingvoordeel

Er bestaan een aantal groene spaarproducten waaronder groencertificaten en  het groene spaardeposito. Wanneer je met een van deze producten spaartegoed opbouwt kun je zelfs fiscaal aantrekkelijk sparen. Dit belastingvoordeel voor groene spaarproducten kan zelfs oplopen tot 2,2% (bij een deel van spaartegoed dat tussen de 20.785 en 55.476 euro valt). De 2,2% belastingvoordeel bestaat uit 1,2% korting op de vermogensrendementsheffing en 1% heffingskorting. Het aandeel van de heffingskorting wordt de komende jaren afgebouwd tot 0% in 2014.

Het groene spaardeposito

Het meest gebruikte duurzame spaarproduct is het groene spaardeposito. Bij een groen spaardeposito staat je spaargeld minimaal een jaar lang vast. Daarnaast gelden er vooraf bekendgemaakte regels: bijvoorbeeld wel/tussentijdse bijstorting of wel/geen tussentijdse opname van je spaartegoed. De looptijd en de regels/beperkingen hebben invloed op de hoogte van de rente die je over het spaardeposito ontvangt. Het geld dat je op een groen spaardeposito vastzet wordt door de betreffende bank alleen geïnvesteerd in milieuvriendelijke en duurzame initiatieven. Groene spaardeposito’s vallen ook onder het depositogarantiestelsel. Je spaartegoed is dan tot een maximum van 100.000 euro gegarandeerd wanneer de betreffende bank failliet gaat.