Energie besparen in de badkamer

De badkamer is een belangrijke ruimte in huis die iedere dag wordt gebruikt. Om te douchen, aan te kleden, tanden te poetsen en ga zo maar door. Gemiddeld gebruiken we per persoon ongeveer 121 liter water per dag. Acht liter water spoelt al weg bij iedere minuut dat je de kraan open hebt staan. Letten op je energieverbruik in de badkamer is daarom zeker de moeite waard.  Wij geven je de beste energie bespaartips voor in de badkamer.

Draai de kraan dicht

Zet tijdens het tanden poetsen of scheren de kraan uit. Zeker wanneer je warm water gebruikt. Beter is het om tijdens deze handelingen koud water te gebruiken en alleen op het moment dat je het echt nodig hebt. Er wordt namelijk veel energie verbruikt om water te verwarmen. Vooral wanneer je het water maar kort nodig hebt is dit zonde.

Korter douchen

Veel mensen gaan iedere dag onder de douche. Tijdens het douchen wordt veel water verbruikt. Dit kost extra energie doordat het water ook nog eens door de cv-ketel verwamt moet worden. Als je iedere dag één minuut korter douchet bespaar je al op je energierekening.  Schaf een waterbesparende douchekop aan om je energieverbruik nog verder terug te dringen. Hiermee verbruik je al snel 50 procent minder warm water.

Ventilatie en isolatie

Zorg ervoor dat de badkamer goed geventileerd wordt. Zet het raam af en toe open om te luchten en gebruik het ventilatiesysteem als je een hete douche of bad pakt. De lucht in de badkamer kan namelijk erg vochtig worden. Vochtige lucht is moeilijker op te warmen dan droge lucht wat je dus meer energie kost.

Pak je wel eens een warm bad? Dan herken je vast wel dat het water snel kan afkoelen. Je zet de warme kraan weer aan om het water op te warmen. Fijn, maar niet erg zuinig. Een goede oplossing is het isoleren van de badkuip. Aan de buitenkant ziet je bad er hetzelfde uit, maar het water blijft langer warm.

Meer snelle energie bespaartips  voor in de badkamer:

Energie badkamer