Bespaar energie in de woonkamer

We verbruiken allemaal energie. De vele apparaten die we in huis hebben staan spelen daar natuurlijk een hoofdrol in. Wist je dat een gemiddeld huishouden zo’n 100 elektrische apparaten telt? Daarvan staat het grootste deel vaak in de woonkamer. Wat dacht je van de tv, radio, verlichting en de DVD speler? Een grote kostenpost voor je energierekening, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om energie te besparen in de woonkamer. Met het opvolgen van de volgende tips zie je vanzelf je energierekening dalen!

Elektrische apparaten

Elektrische apparaten zijn niet meer weg te denken in huis. Voor gemak, sfeer, entertainment. Let er op dat je elektrische apparaten niet op stand-by laat staan. Zet ze uit, maar dan ook écht uit. In stand-by modus is het energieverbruik wel lager, maar er wordt nog steeds stroom verbruikt. Dit heet sluipverbruik. Een veel voorkomend fenomeen in ieder huishouden. Sluipverbruik kost je al gauw honderd euro per jaar. Jammer, want niet nodig.

Zet de lampen uit

Verlichting is handig, maar zet lampen uit op plekken waar het niet nodig is. Bij het verlaten van de kamer of in die iets donkerdere hoek waar je toch niet hoeft te zijn. Het is ons vast allemaal wel eens overkomen, de verlichting vergeten uit te doen. Niet slim, want dit kost erg veel energie. Een goede oplossing is de schakelklok. Deze klok regelt automatisch voor jou dat je verlichting op een bepaald tijdstip uit gaat. Handig! Zeker voor de chaoten onder ons. Een ander handig foefje om te besparen op je energierekening is het vervangen van gloeilampen voor spaarlampen. Deze verbruiken minder energie, maar geven net zo veel licht.

Verwarming een graadje lager

Zet standaard de verwarming één graad lager. Een uur voordat je naar bed gaat is het verstandig de verwarming zelfs tot 15 graden terug te draaien. De warmte in de inmiddels opgewarmde kamer blijft nog wel even hangen. Waarom zou je stoken in een ruimte waar straks toch niemand meer is?

Meer snelle energie bespaartips voor in de woonkamer:

Energie besparen woonkamer