Je kantoor verduurzamen? 5 praktische tips!

Ook op de kantoren is het verduurzamen een belangrijk onderwerp. Als je namelijk het juiste energielabel bedrijfspand wilt krijgen, dan moet je ook flink aan de bak hiermee. Er wordt dus getimmerd aan de toekomst en daarbij kun je wel een aantal handige tips gebruiken. In dit artikel lees je hoe je jouw kantoor een stuk groener kunt maken. 

1. Kantoorpanden die klimaatneutraal zijn 

Kantoor verduurzamenAls jij een hele grote verduurzamingsslag wilt slaan dan kun je ervoor zorgen dat je kantoorpand klimaatneutraal is. Dat betekent dat je dus minder CO2 gaat uitstoten. Hier zijn verschillende manieren voor. Ten eerste kun je bijvoorbeeld uitsluitend groene energie kopen. Als je graag voor een lange termijn oplossing wilt gaan, dan moet je zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Zo kun je namelijk zelf groene energie op gaan wekken en dit heeft een positief effect op de biodiversiteit. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de ramen goed zijn geïsoleerd en dat het licht niet brandt als er niemand op het kantoor aanwezig is. Ook kun je dan de verwarming een tikje lager zetten. Het is ook belangrijk om het sluipverbruik van alle apparaten te checken. 

2. Ga voor een duurzaam interieur

Ja, ook in het interieur kun jij milieuvriendelijk zijn. Er zitten zelfs daar een paar hele mooie oplossingen in. Neem bijvoorbeeld meubels die zijn gemaakt van afval of verf de muren met duurzame verf. Er zijn heel veel mooie oplossingen hiervoor en bedrijven komen echt met innovatie ideeën. 

3. Ga voor duurzame kantoorartikelen

Dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je voor duurzame kantoorartikelen gaat. Denk hierbij aan papier dat niet van bomen is gemaakt en ook plastic artikelen van geraclet plastic. Probeer daarnaast ook spullen te hergebruiken. 

4. Biedt minder of geen vlees in de kantine aan

Geen of minder vlees eten is een super makkelijke manier om duurzaam bezig te zijn. Als je dit gedrag stimuleert in de kantine zullen de collega’s al snel mee doen. Je kunt bijvoorbeeld twee keer in de week een vega-dag doen waarbij er heerlijke vegetarische opties zijn. Zo bespaar je al heel veen CO2 uitstoot. 

5. Ga voor duurzame koffie en thee

Er gaan een heleboel kopjes koffie en thee er door heen op het kantoor. Daarom kan je hierbij ook overstappen naar een duurzame variant van de koffie en thee op het kantoor. Let bijvoorbeeld op keurmerken zoals organisch, biologisch of duurzaam.