Milieuvriendelijk kleding wassen

Tegenwoordig kan vrijwel niemand nog zonder een wasmachine. De wasmachine is een van de huisoudelijke apparaten die veel water en stroom gebruiken. Een wasmachine is daarom per definitie niet milieuvriendelijk. Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine kunt u echter op een aantal zaken letten waardoor u een wasmachine aanschaft die milieuvriendelijker is dan normaal.

Milieuvriendelijk wassen begint bij het kopen van een wasmachine

Op het moment zijn wasmachines verkrijgbaar met een ‘hot-fill’ mogelijkheid. Een wasmachine met ‘hot-fill’ mogelijkheid bespaart stroom ten opzichte van een wasmachine zonder deze mogelijkheid. De ‘hot-fill’ wasmachine beschikt namelijk over een hittebestendige watertoevoer waardoor de wasmachine warm water aangevoerd krijgt en zelf het koude water niet hoeft te verwarmen. Om zo min mogelijk warmteverlies te krijgen is het goed om de wasmachine zo dicht mogelijk bij de boiler/geiser in uw woning te plaatsen. Met de aanschaf van een’hot-fill’ wasmachine kunt u aardig wat stroom beparen, het gros van de stroom dat een wasmachine gebruikt is namelijk voor het verwarmen van het waswater.

Wasmachine met half water knop en energielabel

Naast de ‘hot-fill’ wasmachines zijn er ook wasmachines met een ‘half water knop’. Indien een wasmachine over een ‘half water knop’ beschikt heeft de wasmachine de mogelijkheid om kleding te wassen met de helft van het water. Vooral voor grote gezinnen en mensen die dagelijks een of meerdere wasjes draaien levert deze wasmachine een grote besparing op het waterverbruik op. Natuurlijk is het verstandig bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine te letten op het energielabel. Wasmachines met energielabel C zijn al bijna niet meer verkrijgbaar omdat deze teveel energie verbruiken. Momenteel zijn alleen wasmachines te koop met energielabel A++, A+, A of B. Wasmachines met energielabel A++ verbruiken het minste energie ten opzichte van wasmachines met energielabel C. Bij gemiddeld gebruik van de wasmachine is dit verschil al 30%!

Tips om uw kleding milieuvriendelijk te wassen

Niet alleen bij het kopen van een wasmachine kunt u op een aantal zaken letten, ook bij het wassen van uw kleding kunt u op een aantzal zaken letten waardoor uw kleding op milieuvriendelijke wijze wordt gewassen. Wanneer u kleding milieuvriendelijk wilt wassen, was dan zo veel mogelijk op een lage temperatuur (40 graden). Wanneer u kleding op 60 graden gaat wassen kost dit dubbel zo veel energie als u kleding op 40 graden wast. Het wassen van kleding op 90 graden kost zelfs drie keer zoveel energie als het wassen op 40 graden. Zet de wasmachine alleen aan wanneer u een volle trommel aan was hebt of gebruik de spaarstand van uw wasmachine wanneer de trommel niet helemaal vol zit. Vaak zijn handdoeken en beddengoed niet echt vies en wil u deze met een wasbeurt alleen even verfrissen. Was uw beddengoed en handdoeken dan ook als laatste, de wasmachine heeft dan nog voldoende wasmiddel van de voorgaande wasbeurt. Vaak is het ook voldoende om uw wasmachine alleen te laten spoelen en centrifugeren waardoor u ook water bespaart. Bent u direct op zoek naar een mileuvriendelijke wasmachine, kijk dan hier voor korting op een nieuwe wasmachine

Milieuvriendelijk kleding wassen

Nederland is een van de landen waar het bonte wasgoed gescheiden van het witte wasgoed wordt gewassen. Het scheiden van het witte en bonte wasgoed wordt eigenlijk alleen gedaan om het doorlopen van kleuren te voorkomen. In veel andere Europese landen worden het bonte en witte wasgoed niet van elkaar gescheiden. In deze landen wordt er gebruik gemaakt van speciale wasdoekjes die het doorlopen van de kleuren voorkomen. Wanneer u echt milieuvriendelijk kleding wilt wassen is het aan te raden om ook met deze wasdoekjes te gaan wassen. Hierdoor wast u bijna altijd wel met een volle wasmachine en draait u minder wasjes. U bespaart hiermee een flinke hoeveelheid energie en water wat het milieu natuurlijk te goede komt en uw kledingstukken zoals een baseball jack worden stralend schoon.