Milieuvriendelijke dakkapel

Je kunt consumenten onderverdelen in twee groepen. Je hebt een groep die bij de aankoop van een product specifiek kijkt naar de duurzaamheid, maar je hebt ook consumenten die dat helemaal niets interesseert. We gaan het in dit artikel op duurzaam-verder.nl hebben over de aankoop van dakkapellen. Welke dakkapel is het beste voor het milieu of anders gezegd welke ruimtewinner zorgt voor de grootste energiebesparing?

Maakproces

Als consument kunnen drie soorten dakkapellen worden gekocht. De eerste soort zijn de kapellen die zijn gemaakt van hout en zijn afgewerkt met hout, dus ook beschikken over een houten kozijn. De tweede soort heeft net als de eerste ook een houten constructie, maar beschikken over een kunststof afwerking en kunststof kozijn. Soort nummer drie zijn de polyester dakkapellen, waarbij niet alleen de buitenkant bestaat uit kunststof, maar ook de constructie is gemaakt van kunststof (polyester).

Zogenaamde houten dakkapellen worden gemaakt van hout met een FSC-keurmerk, dit keurmerk geeft aan dat hout verantwoord is gekapt en dat het milieu hiervan geen schade heeft ondervonden. Een houten dakkapel is dus niet slecht voor het milieu, dat geldt iets minder voor een kunststof dakkapel. Niet alle kunststof materialen worden milieuvriendelijk geproduceerd en de productie van kunststof kost meer energie dan van hout. Dat betekent dan de productie van een polyester dakkapel nog minder goed is voor het milieu, want de constructie bestaat uit kunststof.

Energie besparen

Duurzaamheid kent meerdere invalshoeken, zo kan ook worden gekeken naar welke kapel het minste energie verbruikt. Het antwoord op deze vraag is gemakkelijk, dat is namelijk de polyester dakkapel. Polyester kapellen hebben een r-waarde van ongeveer 5, waar de kunststof dakkapellen net 3 aantikken en houten dakkapellen blij mogen zijn met een r-waarde van 2,5. De polyester gemaakte kapellen hebben geen naden, waardoor warmte verloren gaat. Het zijn namelijk grote massieve bouwwerken die uit een geheel gemaakt worden.

Dure dakkapel

Toch is de vraag of een polyester dakkapel de moeite waard is, omdat deze kapellen soms twintig procent duurder zijn dan kunststof dakkapellen. Je zou dan het antwoord op de volgende vraag moet weten: worden de extra kosten die je maakt bij een polyester dakkapel gecompenseerd door de energiebesparing.