Spouwmuurisolatie, de betaalbare oplossing

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: “spouwmuurisolatie”, maar waarom is dat juist zo populair, wat kost spouwmuurisolatie en hoe werkt het eigenlijk? Het goed isoleren van een woning is een erg effectieve manier om het energieverbruik in een woning drastisch te verlagen. Behalve de winst voor het milieu zal minder energieverbruik ook leiden tot winst in uw portemenee.

Er zijn vele mogelijkheden om een woning te isoleren. De meeste manieren van isoleren brengen hoge kosten en veel werk met zich mee. Er is een methode die relatief goedkoop is, niet veel werk met zich meebrengt en binnen 1 dag gereed is: spouwmuurisolatie.

Waarom juist spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is mede zo populair omdat er binnen één dag deze vorm van gevelisolatie aangebracht kan worden in de spouw van een gehele woning. Teneinde het isolatiemateriaal in de spouw te spuiten dienen er enkel een paar kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur gemaakt worden. Via deze gaten kan de spouwmuurisolatie in de spouw gespoten worden. Nadat de gehele spouw gevuld is met de zogenoemde “Isoparels” of “hydroflokken” is de isolatie in feite klaar, zo snel is het gebeurd. Ter afwerking zullen nog wel de eerder gemaakt gaten in de voegen dicht gesmeerd moeten worden met specie.

Mede omdat deze klus weinig manuur vraagt zijn de kosten van spouwmuurisolatie voor de opdrachtgever relatief erg laag. Waar je bijvoorbeeld ziet dat er bij een buitengevelisolatie klus vaak een kleine verbouwing nodig is is dit bij spouwmuurisolatie geheel niet geval. Daarnaast is er geen vergunning nodig omdat er niets aan het aangezicht van de woning veranderd. Ook dit laatste punt scheelt natuurlijk in de kosten.

Wat zijn de kosten dan?

Het zal per situatie iets kunnen verschillen; de ene spouw is nu eenmaal wat breder dan de andere en daar zal dus meer isolatiemateriaal in moeten. Maar als stelregel kunnen we er van uitgaan dat spouwmuurisolatie ongeveer €16 per vierkante meter kost. Zoals gezegd kunnen de prijzen nogal verschillen. Een idee is dan ook om een aantal bedrijven (plusminus 3) een offerte te laten uitbrengen. Op deze manier kunt u in ieder geval inzicht in de prijzen krijgen. Let op: de prijs zegt natuurlijk niet alles, let op ook de kwaliteit. U kunt bijvoorbeeld vragen naar de isolatiewaarde van het materiaal dat een bedrijf geoffreerd heeft.