Subsidiestop duurzame energie

Vanuit Brussel wordt er steeds meer aangestuurd op een reductie voor subsidie op duurzame energie. De Europese Commissie raadt overheidsinterventies vaker af omdat deze deregulerend zouden werken voor de Europese energiemarkt. Concurrentie en innovatie zouden nadelige gevolgen ondervinden door subsidies. Ook in Nederland pleitten enkele energieleveranciers al voor het stoppen met subsidies vanwege het ontwrichtende karakter ervan.

In Nederland is een deel van de politiek het niet eens met Brussel. De PvdA voert aan dat fossiele energie nog altijd vier keer meer subsidie opstrijkt dan duurzame energie. “Het echte probleem is te vinden in de investeringen in de vervuilende-energiesector en dat wordt totaal genegeerd”, aldus Judith Merkies, van de PvdA.

Duurzame energie is nog sterk afhankelijk van subsidie. Dit geldt voor alle landen in Europa, maar het debat is juist nu opgelaaid omdat in Duitsland de kosten voor duurzame energie enorm zijn gestegen. Duitsland zoekt naar een rendabele formule in de energiesector na het sluiten van de kerncentrales na de kernramp in Japan. De Duitse netbeheerders van wind- en zonne-energie schuiven de rekening door naar de consument waardoor deze de afgelopen 4 jaren is vervijfvoudigd.

De consument lijkt vooral door subsidie richting duurzame energie bewogen te worden. Subsidie op zonnepanelen op daken, subsidie op windenergie en subsidie om daken te isoleren. Toch lijkt subsidie het middel om ‘awareness’ te creëren. Zonnecellen worden efficiënter, windmolens worden steeds vaker door leveranciers en klanten betaald en het aandeel duurzame energie neemt beetje bij beetje toe. Zo zijn er bijna 100.000 zonnepaneelinstallaties in Nederland bij particulieren en betrekt Eneco inwoners van bepaalde gemeenten bij het opwekken van windenergie. De Nederlander lijkt dus duurzamer te denken. Hoewel het aandeel duurzame energie nog geen 5 procent is.

Toegegeven, op alleen subsidie zal duurzame energie er nooit gaan komen. Maar het begin is er en steeds meer consumenten lijken zich bewust van duurzame alternatieven. Overheden kunnen spelen met subsidies door ze sneller op te zetten en sneller weer af te schaffen om zo alleen mensen die bezig zijn met duurzaamheid snel te kunnen helpen en fraude met subsidie te voorkomen. Maar subsidie lijkt vooralsnog de enige aanjager van innovatie bij de mens thuis. Zeker in de huidige economische situatie.