Verantwoord & biologisch barbecuen is genieten

Elke zomer weer verruilen miljoenen Nederlanders de keuken voor de barbecue. Of het nu op de camping of thuis in de tuin is barbecuen is altijd genieten. Veel mensen staan er echter niet bij stil dat barbecuen ook schadelijk voor het milieu kan zijn. Milieuvriendelijk barbecuen is niet moeilijk met een paar kleine aanpassingen kan je al op verantwoorde en biologische wijze barbecuen zonder aan plezier en genot in te leveren. Het mag vanzelfsprekend duidelijk zijn dat het niet verstandig is om een wegwerp barbecue en wegwerp servies te gebruiken.

Op gas, elektriciteit of houtskool barbecuen?

Barbecues zijn er in verschillende soorten: de houtskool barbecue, gasbarbecue en de elektrische barbecue. Het maakt niet uit welke brandstof de barbeque verbruikt zelfs een houtskool barbecue zorgt voor het vrijkomen van broeikasgassen die een nadelige invloed hebben op de klimaatverandering. Wanneer je een elektrische barbecue gebruikt zorgt alleen de productie van de benodigde hoeveelheid elektriciteit voor schadelijke stoffen. Door een elektrische barbecue te gebruiken bezorg je de buurt vrijwel geen overlast. Bij een gasbarbecue komen er alleen tijdens het gebruik broeikasgassen vrij. Een gasbarbecue heeft in vergelijking met een houtskool barbecue wel een relatief schone ontbranding. Voor zowel de houtskool als elektrische en de gasbarbecue zijn er manieren om op een duurzame en milieuvriendelijke manier te barbecuen.

Bespaar op brandstof verbruik tijdens de barbecue

Indien je een houtskool barbecue gebruikt koop dan houtskool voorzien van het FSC keurmerk. Door het FSC keurmerk ben je er zeker van dat de houtkool gewonnen is uit een bos of woud dat wordt aangeplant wanneer daar wordt gekapt. Naast FSC houtskool kun je ook gebruik maken van kokosbriketten. Deze briketten verbranden op een hogere temperatuur dan andere briketten. Voor de productie van kokosbriketten is minder grondstof nodig en door de hoge verbrandingstemperatuur komen er veel minder stoffen vrij die het milieu belasten. Om het FSC houtskool of de kokosbriketten op temperatuur te krijgen heb je aanmaakblokjes nodig, in plaats van witte kun je beter bruine aanmaakblokjes gebruiken. De bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van naaldhout en paraffine waardoor deze mileuvriendelijker zijn dan de witte aanmaakblokjes die van petroleum worden gemaakt. Ook wanneer je een gasbarbeque gebruikt kun je eenvoudig milieuvriendelijker barbecuen. Het scheelt al een hoop gas wanneer je de gastoevoer even uit zet wanneer iedereen aan het eten is en de barbecue even niet ik gebruik is. Wil je gebruik maken van een elektrische barbeque dan kan het even duren voordat de barbeque warm is. Wanneer de elektrische barbecue goed op temperatuur is kan je de temperatuur op momenten dat de barbecue niet in gebruik is even wat lager zetten. Een elektrische barbecue geeft relatief lang warmte af. Door de barbecue vroegtijdig uit te zetten bespaar je elektriciteit.

Extra tips voor een verantwoorde en biologische barbecue

Stem de grootte van de barbecue af op de grootte van de groep waar je mee gaat barbequen. Wanneer je voor een klein gezelschap een grote barbecue gebruikt zorgt dit voor overmatig gebruik van houtskool, briketten, gas of elektriciteit.

Gedurende de barbecue verliest het vlees zijn vet en vocht, de rook die hierdoor ontstaat is giftig. De eerste aanpassing die je kunt doen om verantwoord te barbecuen is er voor zorgen dat het vet en vocht van het barbecuevlees wordt opgevangen zodat er geen giftige rook kan ontstaan.

Wanneer je vlees en vis op de barbecue wilt gebruiken zorg er dan voor dat je vlees en vis voorzien van het eko keurmerk gebruikt. Natuurlijk is het ook mogelijk om biologisch vlees bij de biologische slager te kopen. Let er bij de vis vooral op dat je geen bedreigde vissoorten voor de barbecue gebruikt. Het is natuurlijk ook mogelijk om vleesvervangers op de barbecue te leggen.

Denk biologisch, maak vooral gebruik van groenten en fruit uit het zomerseizoen. Groenten en fruit die normaal gesproken buiten het seizoen groeien worden op een milieubelastende manier gekweekt. Ook dranken als bier, wijn en sap zijn in een biologische variant te krijgen.