Duurzaam gebruik van je vriezer

Een vriezer is natuurlijk een vanzelfsprekendheid tegenwoordig, maar dat betekent nog niet dat je er niet een beetje zuinig mee om kunt gaan! Door een beetje na te denken kun je namelijk best wat besparen op het energiegebruik van dit apparaat en dat is fijn voor de portemonnee en het is goed voor het milieu. In dit artikel geven we kort 6 tips die ervoor zorgen dat je op een duurzame wijze met je vriezer omgaat. En hoewel we alweer een tijdje te maken hebben met dalende energieprijzen, kan dat gemakkelijk een voordeel van tientallen euro’s per jaar opleveren.
1. Koop een energiezuinige vriezer
Een klein beetje onderzoek vooraf levert je snel wat geld is en is goed voor het milieu. Tegenwoordig hebben alle vriezers een energielabel, waardoor snel is te zien hoe duurzaam je vriezer is.
2. Let op kieren
Zorg dat de vriezer mooi recht en waterpas staat, dan sluit de deur goed en komt er geen warme licht binnen door kieren. Mochten verder na een paar jaar de rubbertjes verrot zijn, dan moet je die ook meteen vervangen om te verkomen dat deze warme lucht naar binnenkomt.
3. Ontdooi je vriezer zo nu en dan
Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar dit is om ijslagen weg te halen. Die hebben namelijk een negatief effect op het energieverbruik.
5. Gebruik wat je nodig hebt!
Veel mensen worden in de winkel of op internet overgehaald om een hele grote vriezer te kopen, terwijl ze dat helemaal niet nodig hebben. Eeuwig zonde, want dat betekent jaren lang een te hoog energiegebruik. Hiermee hangt ook samen: zet de vriezer niet op -18 wanneer je bij wijze van spreken alleen brood voor twee dagen invriest. Dit is nergens voor nodig, -7 volstaat in zo’n geval gewoon en scheelt wederom energie.