Water besparen met de waterbesparende douchekop

Laat de term duurzaamheid vallen en de meeste mensen denken direct aan het bewust omgaan met en het besparen van energie. Bij het actief besparen van energie ligt de focus vaak op het besparen van energie uit uitputbare energiebronnen zoals gas en elektriciteit. Er wordt veel minder vaak gewerkt aan het besparen van water, terwijl het juist mogelijk is om op het gebruik van water flink te besparen. Huishoudelijke apparaten als wasmachines en vaatwassers zijn slurpende waterverbruikers, maar ook in de badkamer wordt veel water verbruikt waardoor het belangrijk is om stil te staan bij de mogelijkheden om op het waterverbruik in de badkamer te besparen.

De waterbesparende douchekop

Een van de mogelijkheden om in de badkamer water te besparen is het gebruik van een waterbesparende douchekop. Voor u in alle haast een waterbesparende douchekop gaat kopen is het goed om een aantal zaken over de waterbesparende douchekop te weten. Een douchekop die niet van het stempel waterbesparende douchekop is voorzien verbruikt per minuut tussen de 10 en 15 liter water. Met het gebruik van een waterbesparende douchekop is het mogelijk om tussen de 33% en 50% op het waterverbruik te besparen zonder dat u hier tijdens het douchen iets van merkt.

Tapdrempel en waterbesparende douchekop

Wanneer u een waterbesparende douchekop wilt kopen is het belangrijk om rekening te houden met de tapdrempel van uw HR-ketel, geiser of boiler. De minimale hoeveelheid water die uw HR-ketel, geiser of boiler nodig heeft om te werken en het water te verwarmen wordt de tapdrempel genoemd. Waterbesparende douchekoppen zorgen voor een lagere tapdrempel waardoor de situatie kan ontstaan dat de tapdrempel beneden het niveau komt wat nodig is om het water te verwarmen met als gevolg een koude douche.

Werkt een waterbesparende douchekop altijd?

Wanneer u een keukengeiser of aan-uit ketel gebruikt heeft het geen nut om een waterbesparende douchekop te gebruiken. Een keukengeiser geeft meestal maximaal 3 liter warm water waardoor een waterbesparende douchekop geen rendement oplevert. Een aan-uit ketel levert vaak zo’n 8 liter warm water waarvan een waterbesparende douchekop slechts 6 liter gebruikt. Als gevolg hiervan kan de aan-uit ketel de opgebouwde warmte niet kwijt waardoor de aan-uit ketel uitgaat. Vanwege de ingebouwde temperatuurbewaking zal de ketel uit blijven tot deze is afgekoelt. Doordat de aan-uit ketel continu wordt in- en uitgeschakeld zorgt dit voor een forse stijging in uw gasverbuik.

Ga minder vaak in bad maar vaker onder de douche

Naast het gebruik van een waterbesparende douchekop kunt u ook met het gebruik van thermostaatkranen in uw badkamer water besparen. Het is niet noodzakelijk om eerst in de aanschaf van een waterbesparende douchekop of thermostaatkraan te investeren voordat u water kan besparen. Een bad kost meer water dan wanneer u onder de douche stapt, mocht u een bad hebben dan doet u er verstandig aan iets vaker onder de douche te stappen. Voor een warm bad is gemiddeld 120 liter verwarmt water nodig, waneer u onder een douche met een normale douchekop stapt is er 68 liter nodig, wanneer u een douche met waterbesparende douchekop wordt het benodigde warm water tot 54 liter gereduceerd. Stap eens wat vaker onder douche en realiseer snel een forse waterbesparing.

Korter douchen met de douchekop

Het komt u vast bekent voor: u wordt ‘s ochtends wakker, staat op in de kou en stapt zo snel mogelijk onder de warme douche. U geniet van de warmte en wordt rustig wakker. Voordat u het weet staat u al 10-15 minuten onder de douche. Wanneer u hier over nadenkt wordt het al snel duidelijk dat u ook korter onder de douche kan staan. Wanneer u dagelijks een aantal minuten korter onder de douche staat realiseert u al snel een forse waterbesparing. Door dagelijks 2 minuten korter te douchen is het voor een gemiddeld huishouden op jaarbasis mogelijk zo’n 9.400 liter warm water te besparen. Daarbij komt nog eens een besparing van zo’n 100 kubieke meter gas per jaar. Mocht u moeite hebben met korter douchen of het lastig vinden bij te houden hoe lang u precies onder de douche staat dan kunt u gebruik maken van de ‘douche coach’. De douche coach is een zandloper voorzien van zuignap die aan de badkamerwand kunt bevestigen. Wanneer het u lukt om aan het einde van de zandloper klaar te zijn met douchen dan realiseert u een forse waterbesparing.

Met een waterbesparende douchekop bespaar je altijd zowel op water als op energie. Daarnaast is het niet verkeerd om regelmatig de energieprijzen van energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Dit kun je onder andere doen op www.goedkope-energie.org