Dagelijks gebruik je per persoon ongeveer 119 liter water. Het meeste water gebruik je om te douchen, in bad te gaan of om de wc door te trekken. En daar kun je al met een paar kleine aanpassingen in huis vele liters (warm) water besparen. Goed voor je portemonnee én goed voor de natuur. Want door water te besparen, houd je het grondwater op peil en in het geval van warm water bespaar je ook nog eens energie.

Waterbesparende kranen zijn een eenvoudige en effectieve manier om je waterverbruik thuis te verminderen. Deze duurzame, energiezuinige en milieuvriendelijke kranen helpen je bij het besparen van water in huis. Of je nu een keukenkraan, wastafelkraan of douchekraan wilt vervangen, er zijn groene kranen beschikbaar die voldoen aan je behoeften en bijdragen aan duurzaamheid.

Kleine aanpassingen in de keuken om water te besparen

Als je waterverspilling bij de kraan in de keuken of wastafel wilt tegengaan, zijn er enkele kleine aanpassingen die je kunt maken. Door bewust om te gaan met het gebruik van waterbesparende kranen en slimme technologieën kun je aanzienlijk water besparen. Hier zijn enkele tips om waterverbruik in de keuken te verminderen:

1. Gebruik een mengkraan

Een mengkraan is een slimme keuze om water te besparen. Met een mengkraan kun je snel en gemakkelijk de juiste temperatuur van het water instellen. Dit voorkomt dat er onnodig water wordt verspild tijdens het wachten op warm water.

2. Gebruik waterbesparende mondstukken en doorstroombegrenzers

Waterbesparende mondstukken en doorstroombegrenzers zijn handige toevoegingen aan je kraan. Een waterbesparend mondstuk voegt lucht toe aan de waterstraal, waardoor er minder water door de kraan gaat zonder dat je dit merkt. Een doorstroombegrenzer beperkt de hoeveelheid water die door de kraan stroomt, maar behoudt de kracht van de waterstraal.

3. Repareer lekkende kranen

Lekkende kranen kunnen aanzienlijk waterverlies veroorzaken. Zelfs een kleine lekkage kan tot wel honderd liter water per jaar verspillen. Het is daarom belangrijk om lekkende kranen tijdig te repareren of te vervangen. Zo voorkom je onnodig waterverbruik.

4. Kies voor kranen met een Kiwa ‘laag verbruik’-sticker

Bij het vervangen van kranen is het raadzaam om te letten op de groene Kiwa ‘laag verbruik’-sticker. Deze sticker geeft aan dat de kraan daadwerkelijk water bespaart. Zo kun je er zeker van zijn dat je een waterbesparende kraan aanschaft.

Waterbesparende keukenkraan

Waterbesparende douchekoppen

Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Dit kan echter aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van waterbesparende douchekoppen. Door het installeren van een waterbesparende douchekop kun je al snel 7 liter water per douchebeurt besparen.

Er zijn verschillende typen waterbesparende douchekoppen beschikbaar die ervoor zorgen dat er minder water door de douchekop stroomt. Hierdoor kun je het waterverbruik efficiënt verminderen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van je douche-ervaring. Zelfs bij regendouches, die vaak bekendstaan om hun hogere waterverbruik, zijn er waterbesparende varianten verkrijgbaar. Deze douchekoppen combineren het comfort van een regendouche met de efficiëntie van waterbesparing.

Door te kiezen voor waterbesparende douchekoppen draag je niet alleen bij aan het verminderen van je waterverbruik, maar ook aan het behoud van onze natuurlijke waterbronnen. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om je steentje bij te dragen aan een duurzaam huishouden.

Waterbesparende douchekoppen

Voordelen van waterbesparende douchekoppen:

 • Bespaar tot wel 7 liter water per douchebeurt
 • Behoud de kwaliteit van je douche-ervaring
 • Verminder je waterverbruik zonder comfort in te leveren
 • Draag bij aan het behoud van onze natuurlijke waterbronnen

Met waterbesparende douchekoppen kun je dus op een eenvoudige manier een significante bijdrage leveren aan waterbesparing in huis.

Type douchekop Waterverbruik per minuut Waterbesparing per douchebeurt (8 min)
Standaard douchekop 9 liter 72 liter
Waterbesparende douchekop 6 liter 48 liter

Met een waterbesparende douchekop kun je per douchebeurt maar liefst 24 liter water besparen in vergelijking met een standaard douchekop.

Kies dus bewust voor waterbesparende douchekoppen om zowel het milieu als je portemonnee te sparen.

Besparen met de spaarknop van je wc

Dagelijks spoelen we bijna 35 liter door het toilet. Door de juiste knop op het juiste moment te gebruiken kun je veel water besparen. Een spoelonderbreker zorgt ervoor dat de spoeling eerder stopt door de spoelknop nogmaals in te drukken, en dit kan makkelijk water besparen. Daarnaast kun je ook de vlotter lager afstellen zodat er minder water per spoelbeurt wordt gebruikt, of een waterstop in het toilet plaatsen. Het verminderen van het watervolume in het reservoir door middel van een baksteen of een met zand gevuld flesje kan ook helpen om water te besparen. Bij het aanschaffen van een nieuwe wc kun je kiezen voor een wc met een klein reservoir of een duaflux bediening, waarmee je zelf kunt bepalen hoeveel water er nodig is om goed door te spoelen.

Spaarknop wc

Waterbesparende optie Voordelen
Spoelonderbreker – Verlaagt het waterverbruik per spoeling
– Makkelijk te installeren en te gebruiken
Vlotter lager afstellen – Vermindert het watervolume per spoelbeurt
– Eenvoudig aan te passen
Waterstop – Beperkt het waterverbruik in het toilet
– Voorkomt onnodig lekken
Baksteen of met zand gevuld flesje – Vermindert het watervolume in het reservoir
– Gemakkelijke en goedkope optie
Klein reservoir of duaflux bediening – Bepaal zelf de hoeveelheid water per spoeling
– Efficiënt gebruik van water

Milieuvriendelijke technologie in mengkranen

Met CoolStart mengkranen wordt alleen warm water door de leidingen gestuurd wanneer je dit ook echt nodig hebt, waardoor je automatisch je energiebehoefte vermindert. Hansgrohe mengkranen zijn standaard uitgerust met EcoSmart technologie, waardoor ze tot 60% minder water verbruiken dan traditionele kranen. Een precisie-elastomeer reageert op verschillende waterdruk en begrenst de waterstroom constant op ongeveer 5 liter per minuut. Dit zorgt voor waterbesparing en verlaagt ook de energiekosten door het verminderen van het te verwarmen water.

CoolStart mengkranen image

Merk Technologie Waterverbruik (vergeleken met traditionele kranen) Energiebesparing
Hansgrohe EcoSmart 60% minder water Besparing op energiekosten door verminderd verwarmen van water
CoolStart CoolStart Optimale energiebehoefte door levering van alleen warm water indien nodig

Met deze milieuvriendelijke technologie in mengkranen kun je niet alleen water besparen, maar ook je energiekosten verlagen. Door minder water te verbruiken, verklein je je ecologische voetafdruk en draag je bij aan een duurzamere toekomst.

Waterbesparende kranen van Caressi

De waterbesparende kranen van Caressi zijn de ideale oplossing om water te besparen in de keuken. Deze kranen zijn niet alleen praktisch, maar ook stijlvol en duurzaam. Ze zijn eenvoudig te installeren en vereisen weinig onderhoud, waardoor ze perfect zijn voor elk huishouden.

Voor zowel kleine als grote keukens biedt Caressi een breed scala aan waterbesparende kranen. Of je nu op zoek bent naar een elegante en moderne kraan of een klassiek en tijdloos ontwerp, Caressi heeft het allemaal. De kranen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, groottes en vormen, zodat je altijd een kraan kunt vinden die perfect bij jouw keukenstijl past.

Een van de belangrijkste kenmerken van de waterbesparende kranen van Caressi is de verstelbare perlator. Deze perlator zorgt ervoor dat de waterstraal soepel en gelijkmatig is, zonder te spatten. Hierdoor kun je comfortabel water besparen zonder in te leveren op de kwaliteit en prestaties van de kraan.

Waterbesparende kranen van Caressi

Als je een grote keuken hebt en op zoek bent naar extra functionaliteit, bieden de waterbesparende kranen van Caressi ook modellen met een sproeislang. Hiermee kun je de spoelbak gemakkelijk schoonspoelen en bespaar je water tijdens het afwassen. Daarnaast zijn er ook modellen met een uittrekbare uitloop, waarmee je nog flexibeler kunt werken in de keuken.

De waterbesparende kranen van Caressi zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door minder water te verbruiken, bespaar je op je waterrekening. Bovendien draag je bij aan een duurzamer huishouden, wat belangrijk is voor de toekomst van onze planeet.

Kenmerken Voordelen
Gemakkelijk te installeren Direct water besparen zonder gedoe
Verstelbare perlator Comfortabele en gelijkmatige waterstraal zonder spatten
Verschillende kleuren, groottes en vormen Passend bij elke keukenstijl
Geschikt voor kleine en grote keukens Opties voor elke keukengrootte en behoefte
Sproeislang of uittrekbare uitloop Extra functionaliteit voor gemakkelijk schoonmaken en afwassen
Water- en kostenefficiënt Bespaar water en verlaag je waterrekening

Met de waterbesparende kranen van Caressi kun je op een eenvoudige en stijlvolle manier water besparen in de keuken. Het installeren van deze kranen is een slimme keuze voor een duurzamere levensstijl. Ontdek de mogelijkheden en geniet van de voordelen van waterbesparing zonder in te leveren op comfort en prestaties.

Waterbesparing en duurzaamheid met waterbesparende kranen

Waterbesparende kranen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van waterverbruik en het bevorderen van duurzaamheid in huis. Deze kranen verminderen de doorloop van water door het toevoegen van lucht aan de waterstraal. Hierdoor komt er minder water uit de kraan zonder dat dit de sterkte van de waterstraal beïnvloedt. Dit zorgt voor effectieve waterbesparing, vooral in situaties waarin de kraan vaak openstaat of in combinatie met een keukenboiler met beperkt warm water.

Door gebruik te maken van waterbesparende kranen kan het water in de boiler langer worden gebruikt, waardoor je niet constant bewust bezig hoeft te zijn met het watergebruik. Dit is vooral handig bij huishoudens waar veel water wordt verbruikt, zoals in drukke keukens of gezinnen met veel leden.

Om een beter beeld te krijgen van de effectieve toepassing van waterbesparende kranen, volgt hieronder een tabel met enkele voorbeelden van besparingen:

Kraan Waterbesparende stand Waterbesparing (per minuut)
Kraan A Normaal 10 liter
Kraan A Waterbesparende stand 5 liter
Kraan B Normaal 12 liter
Kraan B Waterbesparende stand 6 liter

Uit de tabel blijkt dat het gebruik van waterbesparende kranen kan leiden tot aanzienlijke waterbesparingen, terwijl de waterstraal nog steeds effectief blijft. Door te kiezen voor waterbesparende kranen, draag je niet alleen bij aan waterbesparing, maar ook aan duurzaamheid en een verantwoord watergebruik in huis.

Voordelen van waterbesparende kranen

 • Waterbesparing: Waterbesparende kranen helpen bij het verminderen van waterverbruik, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook kan leiden tot lagere waterrekeningen.
 • Energiebesparing: Minder waterverbruik betekent ook minder warm water dat moet worden geproduceerd, waardoor de energiekosten kunnen worden verlaagd.
 • Lange levensduur: Waterbesparende kranen zijn over het algemeen van hoogwaardige kwaliteit en gaan langer mee dan standaard kranen.
 • Beter voor de waterdruk: Doordat er minder water wordt verbruikt, wordt de waterdruk behouden en blijft de waterstraal krachtig.

Waterbesparende kranen zijn een effectieve en duurzame oplossing voor het verminderen van waterverbruik in huis, met behoud van een goede waterstraal. Ze kunnen worden toegepast in keukens, badkamers en andere ruimtes waar water wordt gebruikt. Door te kiezen voor waterbesparende kranen draag je bij aan een duurzamer en milieuvriendelijker huishouden.

In de volgende sectie gaan we dieper in op milieuvriendelijke technologieën in mengkranen en de voordelen daarvan.

Gecontroleerde waterstraal met een perlator

Een verstelbare perlator in de kraan zorgt voor een gecontroleerde waterstraal en voorkomt spattend water tijdens het spoelen van de vaat. De meeste kranen van Caressi zijn uitgerust met een verstelbare perlator die in elke richting kan worden versteld. Dit zorgt voor gemak en voorkomt onnodige waterverspilling door spattend water.

Voordelen van een verstelbare perlator:

 • Gecontroleerde waterstraal bij het spoelen van de vaat
 • Voorkomt spattend water en natte aanrechtbladen
 • Verstelbaar in verschillende richtingen voor optimaal gebruiksgemak
 • Bespaart water door efficiënt gebruik van de kraan

Met een verstelbare perlator op je kraan kun je de waterstraal aanpassen aan je behoeften. Of je nu delicate glazen wilt spoelen of hardnekkige etensresten van borden wilt verwijderen, de perlator biedt de juiste controle over het water. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over spattend water en blijft je aanrechtblad droog en schoon.

Bovendien helpt de verstelbare perlator om water te besparen. Door de waterstraal te controleren en de waterstroom te verminderen, wordt onnodig waterverbruik voorkomen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Met de verstelbare perlator op de kraan geniet je van een efficiëntere en gecontroleerde waterstraal, terwijl je tegelijkertijd waterverspilling voorkomt. Investeer in een kraan met een verstelbare perlator en ervaar het gemak en de duurzaamheid in je keuken.

Luxe modellen voor in grote keukens

Voor grote keukens, zoals in de horeca of keukens met een kookeiland, zijn kranen met een sproeislang een handige aanvulling. De flexibele spiraalslang van deze kranen kan gebruikt worden om de vaat grondig schoon te spoelen, wat het afwassen gemakkelijker maakt en tijd bespaart. Daarnaast zijn deze kranen ook geschikt voor dagelijks gebruik als normale kraan.

Naast de functionaliteit zijn deze luxe modellen ook esthetisch aantrekkelijk. Ze zijn modern en mooi afgewerkt, waardoor ze een blikvanger in de keuken vormen. Bovendien zijn ze voorzien van een waterbesparende ECO-stand, waardoor je niet alleen water bespaart, maar ook bijdraagt aan een duurzaam huishouden.

Modellen met een uittrekbare uitloop

Modellen met een uittrekbare uitloop zijn een handige optie voor in de keuken. Deze kranen hebben een flexibele uitloop die uitgetrokken kan worden, waardoor je de waterstraal dichterbij de vaat kunt houden. Dit zorgt ervoor dat het vuil effectiever losgespoeld kan worden, terwijl je tegelijkertijd water bespaart. Door de verstelbare waterstraal kun je de kraan precies afstemmen op je behoeften, waardoor het afwassen efficiënter wordt zonder extra water te verbruiken.

Een ander voordeel van modellen met een uittrekbare uitloop is dat ze het schoonmaken van kleine hoeken en gleuven vergemakkelijken. Met de flexibele uitloop kun je gemakkelijk moeilijk bereikbare plekken schoonspoelen, waardoor je grondiger kunt reinigen.

Daarnaast is een kraan met een uittrekbare uitloop handig bij het vullen van een emmer of het spoelen van grotere voorwerpen in de spoelbak. Je kunt de uitloop eenvoudig uittrekken en richten op de gewenste plek, zonder dat je daarvoor een aparte slang of andere hulpmiddelen nodig hebt.

Met modellen met een uittrekbare uitloop combineer je functionaliteit en waterbesparing. Het is een praktische keuze voor iedereen die efficiënt wil afwassen zonder concessies te doen aan de waterdruk of het waterverbruik. Of je nu een kleine keuken hebt of juist een grote spoelbak, er zijn verschillende modellen beschikbaar die passen bij jouw behoeften en stijl.

Conclusie

Door het gebruik van waterbesparende kranen kun je je waterverbruik verminderen en bijdragen aan een duurzaam huishouden. Kleine aanpassingen in de keuken, zoals het gebruik van mengkranen, doorstroombegrenzers en het repareren van lekkende kranen, kunnen al veel water besparen. Daarnaast zijn waterbesparende douchekoppen en het gebruik van de spaarknop van het toilet effectieve manieren om water te besparen. Het installeren van waterbesparende kranen van merken zoals Caressi biedt ook verschillende voordelen, zoals een luxe uitstraling en verstelbare perlatoren. Al met al kunnen waterbesparende kranen een belangrijke rol spelen in het verminderen van waterverbruik en het bevorderen van duurzaamheid in huis.