Zonnefolie vervangt zonnepanelen

De zon is een grote duurzame energiebron die met zonnepanelen tot bruikbare energie omgezet kan worden. Het gebruik van zonnepanelen blijft echter nog steeds achter in vergelijking met fossiele brandstoffen. Het relatief weinige gebruik van zonnepanelen is ondanks de beschikbare subsidie een gevolg van de hoge aanschaf- en installatie kosten en de relatief lange terugverdienperiode.

Zonnefolie niet alleen geschikt voor daken

Momenteel werkt een dochteronderneming van energieleverancier Nuon samen met de Technische Universiteit Delft aan de productie van silicum zonnefolie. De zonnefolie wordt geproduceerd in de maximale oppervlakte van zes vierkante meter. In vergelijking met zonnepanelen is de zonnefolie een stuk handzamer waardoor daken niet meer aan bepaalde voorwaarden waaronder een minimaal draaggewicht hoeven te voldoen. Daarnaast is het ook mogelijk om wanden en muren met de zonnefolie te bekleden waardoor het aantal vierkante meters dan zon omzet in zonne energie explosief kan toenemen. De zonnefolie wordt momenteel nog doorontwikkelt naar een doorzichtige variant. Hiermee kan de zonnefolie niet alleen op daken, wanden en muren maar ook op kassen, ramen, bilboards en auto’s worden geplaatst. De wereld om ons heen kan zomaar eens in kleine duurzame energiecentrales veranderen.

Zonnefolie goedkoper dan zonnepanelen

Het principe van de zonnefolie ziet er goed uit maar is de zonnefolie ook goedkoper dan de reeds bestaande zonnepanelen? De productiekosten van zonnefolie zijn vele malen lager dan de kosten die gemaakt worden om zonnepanelen te produceren. Wanneer dit productievoordeel ook naar de eindgebruiker, de consument doorberekend gaat worden dan is zonnefolie zeker goedkoper dan de bestaande zonnepanelen. De verwachting is dat de aanschafprijs van de zonnefolie op 10 jaar uitkomt wanneer de zonnefolie op grote schaal verkrijgbaar wordt. Er wordt ook verwacht dat een vierkante meter zonnefolie op jaarbasis ongeveer voor 100 kWh elektriciteit kan zorgen, hiermee kan een spaarlamp een jaar lang non stop branden. Om een doorsnee Nederlands gezin van voldoende elektriciteit te kunnen voorzien zal 35m2 zonnefolie nodig zijn. De oppervlakte van de benodigde zonnefolie is een stuk kleiner dan de oppervlakte van een gemiddelde gezinswoning.